Nyhedsbreve

I forlængelse af besøgene i Indien eller mindst 1 gang om året, skriver Yrsa Grüning et nyhedsbrev, som sendes til alle medlemmer af støtteforeningen, ligesom det bliver udgivet her på siden for det nyeste brevs vedkommende.

De øvrige er arkiveret HER eller under Nyhedsarkiv i hovedmenuen.

Så længe corona krisen er her vil der komme nyhedsbreve ca. hver uge på dette sted

Sunway children v. Yrsa S. Grüning. Tlf. 23323977 Mail yrsa@sunwaychildren.dk

Nyhedsbrev d. 1.06.20

Alle børnene har fået laptop nu. De 6 unge mennesker som har modtaget dem giver selvfølgelig andre af de større børn lov til at låne efter behov.

I kan se deres glæde ved modtagelsen. De takker mange gange for gaverne. Det er så godt at de kan bruge dem i deres undervisning.

De 2 store børn som nåede at få deres eksamen færdig inden coronaen, har begge bestået. Puja vil gerne være engelsk lærer og drengen skal have yderligere et år.

Det er omkring 10 år siden, da vi boede i landsbyen, at jeg sendte 5 drenge af sted tiloptagelse i den by, vi bor i nu, Bodh Gaya. De var meget beklemte fordi de fleste i landsbyen og vores egne lærere, mente at de aldrig ville bestå. MEN det gjorde de.

Skolen som jeg startede i landsbyen var fyldt op med over 100 børn. Vi kunne ikke give den ønskede undervisning til de større børn. Og vi manglede plads til nye børn. Regeringen ville bygge en større skole så det var tid til at flytte til en større by og et større hus.

Vores by ligger stadig i rød coronazone og der er ingen meldinger om hvornår der bliver åbnet for skoler, butikker og offentlige bygninger. Det er ved at være svært for vores børn at være lukket inde i så lang tid.

En kærlig hilsen fra børnene og undertegnede.

Yrsa S. Grüning.

Nyhedsbrev 24.05.2020

Den 21 maj fyldte jeg 75 år. Det gik børnene rigtig meget op i. Måske ikke så meget mig selv! det er lidt svært at forstå, at man har levet så mange år. Men hver gang jeg runder et år tænker jeg at målet nærmer sig til at vores store hus bliver færdigt, før jeg ”rejser” videre. Vi får et hus på 1.000 kv.m Det betyder at vi får gode sanitære forhold. læsesal, gode værelser, varmt vand fra solcellerne så børnene får varmt vand at bade… og mange andre ting. At børnene får et hjem der er deres eget både børn og voksne glæder sig.

Uden fantastiske sponsorer kunne husbyggeriet ikke lade sig gøre. STOR TAK.

I vil kunne se nogle af de mange hilsner børnene har sendt bl.a på vores facebook. Alle har de selv fundet ud af hilsnerne. DE har tegnet, danset, sunget, spillet musik, talt enkeltvis, sunget i kor mm, samt sendt mange kærligste hilsner.

Flere gange gennem hele dagen ringede de så de lige kunne følge lidt med. Godt at vi har messenger. De gik meget op i hvordan dagen blev fejret i Danmark og hvad vi spiste, De elsker når jeg går uden for huset og viser træer, buske og blomster, går ned til vandet (vi bor mange hundrede kilometer fra havet i Indien).

Tak til de mange som har sendt hilsner.

Kærlig hilsen fra børnene og undertegnede.

Yrsa S. Grüning

Sunway children.

yrsa@sunwaychildren.dk

23323977

Søndag d. 17.05.20

Kære alle.

Vi nåede lige at få en gang mega stærk storm igen. Det uheldige var, at vores store vandtank blev ødelagt af den stærke storm. Igen var det vores vagt Kunal, som igennem forbindelser fik skaffet en ny tank. Det betød, at vi i knapt 2 dage havde problemer med vand. Vores hus ude på landet , som vi er ved at få bygget stod heldigvis fuldkommen uskadt.

Vi ligger nu i rød zone med corona virussen, i hele vores område. Sitationen ser ikke så godt ud. Men alle passer de gevaldigt på, Både dem der bor uden for børnehjemmet og på selve børnehjemmet. Børnene savner virkelig at være sammen som den storfamilie vi er , så de vil meget gerne hjem nu. Hvordan og hvornår det sker, er der ingen der ved. Dog må nogle butikker holde åbnet 3 dage om ugen…mælk og grønsager kan vi få for det meste.

Et lyspunkt har været, at vi fik besøg af en munk, som de sidste par år har kommet til os 2 gange om året. Munken kommer fra Ladakh. Han giver børnene tæpper, bøger og meget andet. Ligeledes får børnehjemmet et pænt pengebeløb til madvarer. Normalt spiser han med og børne optræder for ham, men i år var det selvfølgelig udelukket. Børnene stod alle med afstand og mundbind på da han kom, det samme gjorde munken.

I ønskes alle en god pinse fra børnene og mig.

Kærlig hilsen.

Yrsa Solveig Grüning.

yrsa@sunwaychildren.dk

23323977

NYHEDSBREV D. 10. MAJ 2020.

Kære alle.

De sidste 3 år har der været store storme i vores område, og andre steder i Indien. Men denne gang betegnes stormen for meget kraftig med tornado som følge. Den har hærget flere steder i Indien med stor skade og flere ofre. I Bodh Gaya er der ingen døde. Men huse er ødelagt, stor kæmpe træer er revet op med rode og store skader på mange ting. Det har været den værste hærgen nogensinde i de 16 år jeg har kommet i Indien. Sidste år efter stormen fik vi genopbygget vores overdækkede terrasse. Den blev cementeret i alle hjørner samt midt på med tunge blokke, den holdt. I den lille video Gyanti har lavet kan I se en del af skaderne.

Stormen er blevet værre år for år. Vores vinduer består af et jerngitter med net inden under. Det er første gang at vores stueetage er ude for at det stormer med regn ind gennem disse vinduer. Der er selvfølgelig gardiner…men det hjalp kun lidt. Mange af briksene, madresser og de unges forskellige ting blev også våde. Selv kontoret blev raseret. Børnene fortæller, at de var meget bange fordi de kunne høre hvordan tagplader, cykler og ting raslede rundt. Alt elektrisitet gik ud. Vi har en gammel generator som hen ad morgenstunden kom i gang, så de kunne se skaderne.

Børn er fantastiske: I dag er der mors dag Der blev sendt en masse knus, kram og hilsner til mig ”Yrsa Mom”. Smukkere kan det næsten ikke blive…at have overskud til at sende hilsner efter sådan en oplevelse, tak børn!

Alle nyhedsbreve bliver oversat til engelsk så de kan se hvad jeg skriver, det er de ret vilde med.

Vi har kun et års tid tilbage før vi kan flytte til eget børnehjem. Her får vi meget mere plads til børnene, bl.a læsesal og pænt store værelser. Dejlig at kunne se frem til det. Vores store hus er bygget meget solidt ligeledes er det jordskælvsikret. Det fremstår uden skader.

Også en stor tak til hele vores personale.

En kærlig hilsen til jer alle fra børnene og mig.

Kærlig hilsen.

Yrsa Solveig Grüning.

Yrsa@sunwaychildren.dk

Evt. donation til telf. 23323977

 

Søndag d. 3.05.20

Kære alle.

Alt vel på børnejemmet, og det samme med vores børn uden for hjemmet.

Jeg kan mærke at børnene og de voksne tænker meget på udviklingen af Corona virussen jo tættere den kommer på børnehjemmet. De har de samme spekulationer som vi har herhjemme.. Normalt er jeg i Indien mindst 2 gange om året, men det er spændende hvornår næste gang bliver.

Vores daglige komminikation er guld værd for begge parter, dejligt at se deres glade ansigter på trods af omstændighederne, og høre deres ligeså glade snak. I dag fortalte de at de skulle have gulerods grød med nødder og rosiner i til aften foruden salaten med hvidløg og ingefær i. Salaten tror jeg er med til at holde børnene raske. Siden vi indførte det for ca. 2 år siden har der været meget få syge.

De private skoler er lukket og det betyder at lærerene ikke får løn, de vil nu prøve at finde en måde på at nå ud til eleverne. Det vil blive meget svært, da ikke ret mange har computer. Vi har kun 2 til 36 børn. Måske er der nogen som ligger inde med en brugt…som vi måske kan arve? Vi har lige købt alle bøgerne til det nye skoleår…så de forskellige klassetrin kan starte lidt op med hjælp fra de store. Det er så skønt at vores børn føler så stor kærlighed til hinanden, at de hjælper hinanden med glæde og uden opfordring.

En kærlig hilsen fra børnene

og undertegnede.

. Yrsa Solveig Grüning.

23323977.

Adelgade 77b.

4720 Præstø.

yrsa@sunwaychildren.dk

Nyhedsbrev 

26.04.2020

Da jeg talte med børnene her til morgen sang de for mig: ” We shall overcome”. En dejlig dag at begynde dagen på.

 Som alle de tidligere uger har børnene det godt både inde som udenfor børnehjemmet.  Situationen for indiens befolkning er desværre ikke så god. Et kæmpe land og en befolkning på 1.4 milliarder. Det er helt uhyggeligt at tænke på hvordan det kan ende.

De store børn mister for fleres vedkommende et helt skoleår. Der er kun 1 af alle vores børn som får fjernundervisning. Simpi som skulle have haft sin sidste eksamen i år, og derefter søgt ind som lægestuderende til næste år, mister sandsynligvis hele året året.

Vi plantede en masse frugttræer ude på vores land for 2 år siden. Nu har mangotræerne fået frugt og enkelte papayatræer også. Så mangler vi kun appelsin- og citrontræerne. Ønsket er at vi med tiden har frugt nok til alle børnene.

Der har været 3 konkurrencer ( skak, små historie fortællinger og tegning). Så i dag er der blevet fejret vinderne 8 drenge og 8 piger. Vi går nu i gang med maj md. Der er 36 børn på børnehjemmet så det betyder at alle vil få præmier, da de første 8 går ud, og så kommer de næste 8 sidst i maj osv. Så alle vil  bliver fejret med deres ynglings dessert ”Kismis”. Det ligner risengrød som der er lidt sukker i samt rosiner og nødder.

Det var penge gevinster de fik, disse dejlige børn har delt dem i mellen hinanden. Flot.

Igen en kærlig hilsen fra børnene og undertegnede.

Yrsa S. Grüning.

Nyhedsbrev 5.

Nyhedsbrev d.19.04.2020.

Igen godt nyt fra børnehjemmet. Ingen syge, alle er ved godt mod.

Undervisningen er ogå godt i gang. De store børn er nogle gode ”lærere” som tager undervisningen meget seriøst, det smitter af på børnene.

I denne uge har alle børnene været med til at lave deres ynglingsspise, den hedder Samosa. Først skal fyldet laves, det er kartofler, løg, hvidløg urter og forskellige krydderrier. Så bliver dejen lavet, derefter trilles der kugler, som så trilles ud til en rund flade hvorpå der lægges en klat fyld. De fyldte dejkugler formes og fritures i olie.Det tager sin tid at lave denne ret, da de fleste godt kan spise 3 stk. Så der går det meste af en halv dag, før maden er klar.

Endnu ved ingen hvor mange der er smittede og døde med virussen. Noget at det triste som foregår nu er at en del af befolkningen beskylder de kasteløse som værende dem der har startet Corona smitten, og derfor forsøger at holde disse forsvarløse mennesker væk fra forretninger, så de hverken kan købe mad eller mælk. I forvejen er de en meget svag gruppe som har de ringeste jobs. I det tilfælde jeg taler om, var der heldigvis nogle NGO.er som trådte til. Men hvor mange steder kan der ikke blive problemer for de stakkels mennesker. Jeg håber så inderligt at regeringen træder til her. Der bliver råbt CORONAER efter dem.

Ingen ved hvor længe det varer før børnene må komme i skole. Her er stadig forbud mod at gå ud offntligt. Kun vores vagt må handle indtil videre.

Tak til jer alle fra børnene og undertegnede.

I er velkommen til at kontakte mig på mail eller tlf.

Tak for jeres mange hilsner.

Kærlig hilsen

Stifter.

Yrsa Solveig Grûning.

23323977.

Ved evt. donation. Husk navn og adresse, så i kan få fradrag.

Mobil pay40043.

 

Nyhedsbrev 

Søndag d. 12.04.20

Det er med glæde at igen er ingen af vores børn ude som hjemme,er blevet smittet med virussen.

Vi har fået lov til af staten at høste vores hvede. Det foregår med håndkraft. De bruger et sejl til at skære hveden med. Bagefter samler de negene med snor lavet af strå, hvorefter de køres til et sted hvor de så bliver tærsket. Vi fik et udbytte på 1.400 kg. Det er faktisk et ret godt resultat i forhold til sidste år, hvor vi havde tørke. Det betyder også at vi har nok til de næste 4 md.

Hvor mange der nu er smittet er meget svært for regeringen at vide.

Det er helt normalt at hvis en person afgår ved døden i Indien, så bliver personen dagen efter brændt og på den måde kan det sværdt at registrere tilfældene. Flere læger i vores by har valgt at lukke deres praktis af frygt for smitten. Så der er megen få læger til at tilse så mange mennesker.

Vi har ikke nok masker , handsker og sprit til alle. Vores vagt, som står for indkøb m.m., tager et gennemgående bad når han har været uden for hjemmet. Resten af vores børn, der bor uden fra børnehjemmet har det også godt. Det er dejligt at børnene som bor ude lærer andre hvordan de undgår at blive syge. Vi har fået at vide, at de går meget op i at fortælle om den viden som de har fået med fra børnehjemmet.

På børnehjemmer er det så flot, at børnene har bevaret optimismen og håbet om at de nok skal klare udfordringen ved at stå sammen og værne om hinanden. De har på nuværende tidspunkt ikke været uden for huset i en måned. Som før nævnt er det godt at det meste af førstesalen er fri så her får de den friske luft som også er nødvendig for at holde sig rask.

Børnene er godt i gang med at lære skak, skrive små historier og tegne og male. Jeg har sendt nogle vidioer med sang og musik ned til dem, det er de rigtig glade for. De vil så prøve at lære dem at kende samt at lære den engelske tekst uden ad. Tak til dem som har sendt disse sange. Er der nogle som kender flere sange for børn fra 5-20 år så

modtager jeg gerne.

Jeg håber, at alle har det godt.

En kærlig hilsen fra alle på børnehjemmet.

Kærlig hilsen.

Yrsa Solveig Grûning

Stifter.

Sunway children.

Henvendelse kan ske på yrsa@sunwaychildren.dk

Nyhedsbrev

05.04.20.

Carona cituationen udvikler sig hurtigt i Indien nu. Millioner af mennesker går en forfærdelig tid i møde. Jeg så et glimt i fjernsynet hvor en mand sagde ”enten dør vi af sult ellers dør vi af virussen”. Der bliver sendt videoer dernede fra, hvor vi ser politiet gå mere eller mindre amok på befolkningen. Hvad skal menneskene gøre? De mangler mad. Det er et scenarie, som påvirker næsten alle, også vore børn på børnehjemmet.

Der er så mange tanker, som går igennem deres hovedèr lige nu.!

Der er mange spørgsmål, når jeg ringer dagligt. Et af dem er altid ”Hvordan går det i Danmark mom?” Så kan jeg ikke lade være med at tænke på, ja vi har meget at være glade for, her i vores lille land.

Heldigvis sms’er vores voksne børn, som er flyttet hjemmefra også. Dejligt at vide hvordan de har det, og at de stadig tænker på børnehjemmet.

ALLE VORES BØRN HAR DET GODT. Både dem som bor hjemme og dem der er ude hos noget familie. Ingen har fået virussen endnu, men selvfølgelig er vi bekymrede.

I denne uge har jeg øget børnenes aktivitet. Vi har skakspil og der er nogle af de helt store børn, som kan spille spillet. Så nu bliver der lavet en skak skole, hvor de kan spille hver dag. Det næste de er blevet opfordret til, er at skrive små historier på hindi eller engelsk om hverdagen,og deres tanker og følelser. Hver måned vil der blive uddelt små gaver så vidt det er muligt. Og det 3. tiltag er at tegne eller male billeder.

Vores vagt er stadig ham som sørger for alle vores fornødenheder – selvfølgelig er der visse begrænsninger .

I næste uge skal vi høste hvede ude på vores land, det betyder at vi så har hvede nok til ca. 4 md.

En kærlig hilsen fra børnene og undertegnede.

Stifter.

Yrsa Solveig Grûning.

yrsa@sunwaychildren.dk

Nyhedsbrev 29.03.20.

Alle vores børn og unge, både dem der er hjemme på børnehjemmet og dem som er hjemsendt, har det godt.

Vi har nu fået lov til at handle dagligvarer 2×2 timer dagligt. Det er vigtigt, da der er rigtig mange mennesker, som har behov for mad. Regeringen giver tilskud til de aller fattigste. Hvor imod priserne på daglig varer for alle andre, stadig stiger.

Børnenes hverdag er mere eller mindre lagt i faste rammer, så at det ligner lidt af det normale. De store og de voksne børn giver undervisning 2 x dagligt i engelsk og matematik til alle børnene, derefter er der lektie læsning.

Alle vores børn, som bor uden børnehjemmet for tiden, har det også godt. Men de savner at komme tilbage til hjemmet, rigtig meget. De bliver hver dag kontaktet af de unge mennesker og af ledelsen.

For en af børnene blev savnet for stort, så hun er blevet hentet tilbage af Kunal, vores vagt. Jeg talte med hende såsnart hun var kommet hjem…hun var bare så så lykkelig. Igen stor tak fordi vi har Messenger.

Jeg er i stadig kontakt med børnehjemmet – Det betyder hele døgnet, og taler med dem mindst 2-3 gange om dagen. Vi planlægger og stiller hinanden spørgsmål, så vi kan give børnene det optimale, i den foranderlige verden, som den er nu. Indien er så langt fra at have at optimeret noget som helst omkring virussen. Så det er helt naturligt, at vi har en frygt for hvordan og hvornår der kommer et reelt billede af situationen og om hvor hårdt den vil ramme vores by.?

Vi har nu forråd til knapt en måned. TAK for jeres hjælp. Og en kærlig hilsen fra alle børnehjemets børn og voksne.

Det 3. nyhedsbrev kommer på søndag.

I kan til enhver tid stille spørgsmål til mig.

Kærlig hilsen.

Stifter.

Yrsa Solveig Grûning.

Mailto: yrsa@sunwaychildren.dk

Nyhedsbrev marts 2020

Kære alle.

For 2 dage siden kom virussen til vores by Bodh Gaya. Det skulle efter sigende være en chauffør som er blevet smittet. Han arbejdede  på et af templerne.

Vores by er en by med mange templer, og mange munke både kvindelige og mandlige og Jeg mener at vi har omkring 25-30 templer i byen. Det er svært at sige hvor mange mennesker der bor i Bodh Gaya, nogle siger

20.000 andre 30.000 mennesker, jeg ved det ikke!

Der kom en embedsmand til børnehjemmet for 2 dage siden, han bad os om at sende mange af børnene hjem p.g.a. smittefare.  Det har været nogle hårde dage for alle dernede. Familier eller slægtninge skulle kontaktes og informeres .

Det er så vigtigt for os, at de er hos noget familie, vi kan stole på, og hvor vi er i kontakt med dem hver dag, så at at vi kan hjælpe dem, hvis der opstår problemer.

På nuværende tidspunkt er der 30 børn tilbage på hjemmet. For dem der har behov for hjælp bl. a. mad eller økonomisk hjælp, er vi der.

Heldigvis forstår alle de hjemsendte og også børnene, hvilken fare de befinder sig i lige nu.

Nogle bliver vi nød til at køre ud til med hjælp. Vores vagt Kunal sørger for dette. Det eneste han mangler er en beskyttelsesdragt,  maske og handsker har han. Der er ingen mulighed for at købe beskyttelses ting  i byen for tiden,

så vores store piger er i gang med at kreere masker. Dette følges spændt.

I forgårds aften lukkede myndighederne  byen, al offentlig trafik stoppede både tog og busser uden varsel. Ind og udkørsel blev forbudt. Endnu har vi fået lov til at have bruge vores 2 motorcykler.

Ydermere har vi fået ordre til at blive inden døre. En fra hver familie har lov til at gå ud at handle . Tak til alle dem som har doneret penge til os –

30.000 tusind kr ud af de 35.000 kr vi har fået,

så der er omgående blevet bestilt kartofler, ris, hvede, flere slags bønner og linser, olier mv.

Vi har som nævnt nu 30 børn tilbage på børnehjemmet, så vi håber inderligt at myndighederne vil acceptere det. Vi  har 13 rum på børnehjemmet incl. vores kontor. Så det betyder 2 eller 3 børn  i hvert rum.

Jeg har kontakt med børnene x 2 dgl.  gennem Messenger .  Dejligt at kunne tale med dem, mens vi ser hinanden.:-)

Jeg vil sende et nyhedsbrev ud hver uge.

Har nogen spørgsmål til mig?,  sender i en mail til yrsa@sunwaychildren.dk.

Kærlig hilsen.

Yrsa Solveig Grûning.

 

Læs yderligere om børnehjemmets historie i

ARKIV